Úvod »Diabetológia» Glomerulopatie


        

Glomerulopatie

Ivana Valočiková - vyd. UPJŠ Košice

img

 

Dostupnosť: rozobraný titul
Číslo produktu: UPJS8559
Výrobca: UPJŠ Košice
Rok vydania: 2010
Počet strán: 64
Väzba: mäkká
EAN kód: 9788070978559
naša cena bez DPH : 14,34 Eur (431,90 Sk)
naša cena s DPH (10 %):
15,77 Eur (475,09 Sk)

Kompletné špecifikácie

Primárne, resp. sekundárne glomerulopatie spôsobujú postihnutie buď štruktúry alebo funkcie glomerulu, môžu však súčasne postihovať obe zložky. Klinické prejavy glomerulopatií ako napr. proteinúria, hematúria, pokles obličkových funkcií sú dôsledkom lézie glomerulu. Kombinácia týchto klinických manifestácií vedie k rozvoju rôznych klinických syndrómov, ako napr. akútna glomerulonefritída, rýchlo progredujúce glomerulonefritídy, nefrotický syndróm, chronické glomerulonefritídy, chronická renálna insuficiencia alebo asymptomatická proteinúria a hematúria.

Primárne glomerulopatie nepatria medzi veľmi časté choroby obličiek, ale pre ďalší osud pacientov je veľmi dôležitá ich včasná diagnostika a najmä liečba.

Zo sekundárnych glomerulopatií sa venuje veľká pozornosť najmä diabetickej nefropatii. Jej výskyt narastá a v súčasnosti je jednou z najčastejších príčin zlyhania obličiek až s nutnosťou eliminačnej liečby. V Európe 30 - 40% chorých s diagnózou diabetickej nefropatie si vyžaduje už spomínanú eliminačnú liečbu. Preto včasná diagnóza už incipientnej diabetickej nefropatie, ako aj intenzívna liečba dokážu spomaliť tak jej priebeh ako aj progresiu do terminálneho štádia chronickej obličkovej insuficiencie.

Uvádzaný prehľad glomerulopatií je určený poslucháčom LF v príprave na skúšku z Internej medicíny a najmä v príprave na Štátnu záverečnú skúšku z Internej medicíny.

YzI3N